Mesures davant l’estat d’alerta de sequera

Mentre no plogui de manera abundant i seguida a les conques de rius i embassaments, o fins que la neu no es fongui, la sequera continua avançant a Catalunya. Actualment, les reserves d’aigua es troben al 29% i, segons els criteris de l’Agència Catalana de l’Aigua, tota la demarcació de Barcelona es troba en estat d’alerta per sequera.

En aquesta situació és molt important que tots en fem un bon ús, sense patir ni obsessionar-s’hi. És a dir, utilitzant l’aigua amb responsabilitat, sense malgastar-la ni malbaratar-la i aprofitant totes les oportunitats d’estalvi.

En aquest enllaç trobareu tota una sèrie de consells per estalviar aigua en l’àmbit domèstic. Penseu que amb uns bons hàbits i amb dispositius reductors i de cisterna podeu arribar a estalviar fins a un 50% de l’aigua que gasteu a casa.

L’objectiu de totes aquestes mesures és pal·liar els efectes de les sequeres a fi de garantir en la mesura del possible l’abastament d’aigua.

Aquí us deixem algunes de les preguntes més freqüents:

Es poden omplir piscines amb aigua potable? I amb aigua no potable? 

El Pla Especial de sequera estableix les limitacions per a l’ompliment i/o reompliment parcial de les piscines per a cada escenari de la sequera, i ha incorporat les modificacions de la disposició addicional segona de Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya.

Les limitacions per omplir o reomplir parcialment les piscines es descriuen a continuació, en funció de l’estat de sequera declarat , i apliquen a tots els orígens de l’aigua (sigui aigua potable, provinent de pous o altres captacions, o de camions cisterna, etc).

Escenari d’Alerta

  • Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • No es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui un sistema de recirculació de l’aigua.
  • Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
  • En centres educatius, es pot fer ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
  • Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

Escenari d’excepcionalitat

  • No es permet en cap cas l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar.
  • Les piscines sense sistemes de recirculació no es poden omplir ni reomplir.
  • Es permet el reompliment parcial o l’ompliment total (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic (article 2.2 del Reial Decret 742/2013) i també les piscines d’ús privat tipus 3A (article 2.3.a del Reial Decret 742/2013), que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, les d’instal·lacions juvenils inscrites al Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, centres lúdics o similars, col·legis majors o similars, i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, agroturisme, etc., ja que es consideren refugis climàtics.
  • En centres educatius, és permès l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.
  • Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

Escenari d’emergència

A partir de l’estat d’emergència, la utilització d’aigua per l’ompliment de piscines queda limitada als casos següents:

  • No es pot omplir ni total ni parcialment cap piscina.

Us recomanem que us adreceu a l’Ajuntament del vostre municipi per a què us informin de les mesures d’estalvi que existeixen, ja que és aquesta administració la competent en la gestió, distribució i control de l’ús de l’aigua domèstica en l’àmbit del seu municipi. En aquest sentit, cal tenir present que les disposicions municipals poden preveure la intensificació de les limitacions generals abans descrites.