Els ajuntaments del Baix Penedès fan pinya contra una línia elèctrica d’alta tensió que trinxaria la comarca

La totalitat dels municipis del Baix Penedès s’han unit per fer front a la instal·lació de la línia de molt alta tensió, que aniria des de Aragó fins la localitat de Begues, coneguda com MAT del “Cluster Begues” que segons el projecte, passaria pel mig de la nostra comarca, trossejant una mica més un territori que ja suporta múltiples infraestructures. És per això que reunits el Consell d’Alcaldes de la Comarca, es va redactar un manifest de rebuig aquest projecte i que demana la seva derogació.

En la redacció d’aquest manifest, es destaca que aquest projecte perjudica el paisatge i el territori. El Penedès és molt sensible a la realitat paisatgística existent i no tolerem cap activitat que en pugui alterar visual i conceptualment el valor intrínsec del paisatge mil·lenari de les nostres comarques. A més ressalta que la proposta presentada vol perpetuar un model d’una concepció territorial centralitzadora i centralitzant. Produir energia en un territori despoblat i on el preu per megawatt és molt baix i obliga a transportar l’energia cap als centres urbans travessant més de 180 km. Es concep el territori com un mer tub per on passar l’energia. I la nostra comarca, un cop més, torna a ser una simple extensió de terra. Un altre cop és vol trinxar el Penedès sense que hi hagi un retorn. Una infraestructura que travessa el nostre territori sense possibilitat, pel Penedès, de poder-ne treure fruit.

Finalment, el manifest reafirma el total compromís del Baix Penedès amb un model energètic renovable, descentralitzat, de consum pròxim i respectuós amb l’entorn natural. Per això es demana la total retirada d’aquest projecte.

Totes aquelles persones interessades en participar en aturar la línia elèctrica, poden firmar el manifest i presentar-lo a l’Ajuntament per tal d’unir un major nombre de forces fins el dia 8 de setembre.

AL·LEGACIÓ BAIX PENEDÈS