Marta Mata Garriga, mestra de mestres

Marta Mata Garriga (1926-2006), filla il·lustra del Banyeres del Penedès des de 1995, va néixer a Barcelona el 22 de juny de 1926. És considerada una de les pedagogues i polítiques més rellevants del camp educatiu a Catalunya i a Espanya del segle XX. Compromesa amb la millora de l’escola pública, dedicà la seva vida a l’impuls de la renovació pedagògica. Al llarg de la seva vida va rebre nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi el 1997.

Molt vinculada al nostre municipi, va viure llargues temporades a la casa familiar, Cal Mata de Saifores, des d’on va començar a treballar en l’educació dels infants, seguint les orientacions de la seva mare Àngels Garriga que era mestra. Actualment Cal Mata és la seu de la Fundació que porta el seu nom, i s’hi fan trobades, esplais, seminaris, estudis i recerques sobre temes pedagògics, culturals i socials.

Avui, dia de l’aniversari del seu naixement s’ha portat un centre de flors al cementiri, i per mantenir viu el seu rècord volem compartir un dels seus pensaments:

“No és la ciència, o el mestre, el centre de l’educació i de l’escola, sinó l’infant, al voltant del qual gira l’activitat i el contingut de l’educació”.

Podeu trobar més informació de la seva biografia, bibliografia, reconeixements, etc. al web de la Fundació Marta Mata Garriga o clicant al següent enllaç:

https://fundaciomartamata.org/marta-mata/