Coneguem el nostre passat. Festa del primer de maig o del pi de maig

I seguim coneixent algunes de les festes i tradicions del nostre poble. Sota el nom de “Coneguem el nostre passat”, avui us explicarem la Festa del Primer de Maig o també anomenada Pi del Maig.

FESTA DEL PRIMER DE MAIG O DEL PI DE MAIG

L’1 de maig era el dia que els nostres avantpassats celebraven la festa del pi. Tot començava la vigília, quan els joves anaven al bosc del Papiol o al del Pujolet i tallaven un pi. Cada colla tallava el seu. Després es portava a pes fins al lloc on es volia col·locar, es feia un forat –aleshores els carrers no estaven asfaltats – i es clavava deixant-lo ben dret. Al matí, en llevar-se, els banyerencs es trobaven els pins plantats a la Plaça de l’Ajuntament o davant de les escales de l’església.

També en aquest mateix dia es feia una processó cap a l’ermita de Lourdes, situada passat el pantà de Foix, en direcció Vilanova. Allà es trobava  gent de l’Arboç, Llorenç del Penedès, Vilanova i la Geltrú, etc. Es feia missa a l’ermita i, en acabar, es tornava a casa. En total, sis hores a peu: tres a l’anada i tres a la tornada.