L’Ajuntament de Banyeres del Penedès s’adhereix al decàleg per a la recuperació econòmica dels municipis de Catalunya

Ahir dimecres 15 d’abril, l’alcalde de Banyeres del Penedès Amadeu Benach, va signar l’adhesió al decàleg per a la recuperació econòmica dels municipis de Catalunya, presentat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Aquí us deixem el text íntegre del decret d’alcaldia i en aquest enllaç trobareu el document: DECRET 2020-0076 [Adhesió Decàleg recuperació socioeconòmica]

DECRET D’ALCALDIA
ADHESIÓ AL DECÀLEG PER A LA RECUPERACIÓ SOCIOECONÒMICA DELS MUNICIPIS DE CATALUNYA

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han volgut fer un pas més en el conjunt d’iniciatives dutes a terme des de l’inici de la pandèmia. Les dues entitats han presentat un paquet de propostes per fer front a la crisi de la COVID-19, adreçades al conjunt d’administracions.

El document, en format de decàleg o paquet de propostes, planteja tot un conjunt d’accions concretes a efectuar per part de totes les administracions amb l’objectiu de reforçar el sistema sanitari, abordar la crisi social i les necessitats de les persones més vulnerables, i fer front a la crisi econòmica. Tal com ha dit el president de l’ACM, Lluís Soler, “la COVID-19 ens ha portat tres crisis alhora: una sanitària, amb una fortíssima pressió cap al sistema en general i els hospitals en concret; una crisi social, especialment amb les persones grans i col·lectius més vulnerables; i una crisi econòmica, amb centenars de milers d’empreses, autònoms i treballadors sense ingressos, i amb les mateixes, sinó més, despeses que fer front”. I és en aquest sentit que es centren les 55 propostes de consens del municipalisme català.

Pel que fa al caràcter de les propostes, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre ha destacat que “no ens volem quedar amb l’atenció a l’emergència, què és molt important, sinó que volem anar més enllà, per sortir de la forma més segura, ràpida i resilient de les tres crisis que tenim a sobre”. En paraules d’Olga Arnau, presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, “la principal preocupació del municipalisme són les persones i, per tant, tots els punts del decàleg que hem generat estan enfocats a la millora social i econòmica necessària per sumar des de tots les administracions”.

En l’àmbit sanitari, el municipalisme català aposta per la prevenció contra la pandèmia (també davant possibles brots futurs), mitjançant els tests massius, el manteniment del confinament, amb la línia del que demanen els experts epidemiològics, i el reforç del sistema sanitari, tant pel que fa als professionals, qui han de disposar d’equips de protecció, recursos i reconeixement, com els pacients, incorporant les residències al sistema de salut, per tal de millorar la coordinació, l’atenció i la transparència en la gestió.

Pel que fa a la crisi social, el municipalisme català proposa l’establiment d’un pla de contingència social, que prioritzi i doni recursos i eines pels col·lectius més vulnerables que han patit la pandèmia, però prevegi també la derivada social i laboral del previsible increment d’atur i situacions de precarietat, en l’àmbit familiar, menors i de dependència, per tal d’anticipar-se a les necessitats de les persones qui més pateixen. En definitiva, el decàleg municipalista demana reorientar totes les polítiques públiques a l’atenció social i a la generació d’ocupació, estable segura i de qualitat, per no cronificar la crisi social, després de la sanitària. En aquest sentit són especialment sensibles les polítiques d’habitatge social, amb la suspensió dels desnonaments i les ajudes per fer front al pagament de subministres, hipoteques i lloguers, entre altres.

I finalment, en l’àmbit de la crisi econòmica, el municipalisme català reclama la flexibilització de la regla de despesa, per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per poder-lo utilitzar per combatre la crisi amb polítiques expansionistes i anti-cícliques, la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, PIMEs, autònoms i llocs de treball, per tal d’accelerar la sortida de la crisi i la reactivació econòmica. Tot això al mateix temps que s’aposta decididament per incorporar les TIC com un dret i servei essencial, al mateix nivell que l’electricitat, l’aigua o el gas, tal i com ha demostrat el confinament decretat per frenar la pandèmia, i la reactivació de sectors tan estratègics com la cultura o l’esport, fortament castigats per l’aturada i l’aïllament social.
El Decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya consta de 10 apartats, que s’especifiquen a continuació, on es plantegen propostes concretes pel món local i les administracions catalana i espanyola per reforçar el sistema sanitari, vetllar per les persones més vulnerables, i impulsar l’economia després de la pandèmia del coronavirus:
1. La prevenció, la via més curta per sortir de la pandèmia

2. Reforcem el sistema sanitari

3. Foment de la justícia social per garantir que ningú quedi enrere

4. Administracions locals, primera porta d’accés de la ciutadania

5. Adaptem els plans de mandat per abordar la crisi social i econòmica

6. Un nou pressupost adequat a les necessitats actuals

7. Enfortiment de les eines de les administracions locals

8. Garantim l’accés als serveis essencials

9. Pla de Reactivació Socioeconòmica, evitem que la crisi destrueixi el teixit productiu

10. Fem de l’adversitat, una oportunitat
En raó dels anteriors antecedents, i en ús de les facultats conferides per la vigent legislació de Règim Local.

RESOLC:
PRIMER. Aprovar l’adhesió al Decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya, elaborat de manera consensuada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El document, que presenta 55 mesures que caminen en la línia de reactivar socialment i econòmicament els nostres municipis després de la pandèmia de la COVID-19, està disponible a:
https://www.acm.cat/sites/default/files/manual_uploads/acm/decaleg_recuperacio_socioeco nomica.pdf

SEGON. Omplir el formulari d’adhesió al Decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya, disponible a la pàgina web de l’Associació Catalana de Municipis.

TERCER. Notificar aquest acord a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya.

QUART. Fer difusió a través de les xarxes socials de l’adhesió al Decàleg amb l’etiqueta #aturemlacovid19.

CINQUÈ. Donar compte d’aquesta resolució a la Junta de Govern Local i al Ple a la propera sessió que celebrin..

En dono fe

L’Alcalde                                                                El secretari interventor tresorer
Amadeu Benach i Miquel                                   José Fèlix Velasco Martínez