Coneguem el nostre passat. Matar jueus

I seguim coneixent algunes de les festes i tradicions del nostre poble. Sota el nom de “Coneguem el nostre passat”, avui us explicarem Matar jueus.

MATAR JUEUS

Dijous i Divendres Sant eren els dos únics dies de l’any que no repicaven les campanes. En el seu lloc espetegaven les matraques. Aquests dos dies, al matí, era típic anar a matar jueus – una expressió realment ofensiva – una manera de venjança dels catòlics vers aquells que van matar Jesucrist.

Hi havia dues maneres de matar jueus. La més antiga consistia a fer missa. A l’església, entre l’altar i les escales, els escolans alçaven amb fustes dues lleixes, una a cada banda, i hi encenien una dotzena d’espelmes – sis a cada lleixa – que representaven la llum dels jueus. Al mig hi anava una setena espelma, més gran, que representava la llum de Déu. A les escales també hi havia les espelmes i ciris dipositats pels fidels. En acabar la missa, es cantaven uns misteris sobre la vida de Jesucrist, acompanyats pel soroll de les matraques.

En la forma més moderna, els nens i els joves anaven pels carrers cridant i fent sonar les matraques. Obrien les portes de les cases i cridaven: “A matar jueus!!! A matar jueus!!!”, alhora que feien sonar les matraques. Ho organitzava la parròquia, que proporcionava les matraques a la jovenalla.