Coneguem el nostre passat. Salpàs

 I seguim coneixent algunes de les festes i tradicions del nostre poble. Sota el nom de “Coneguem el nostre passat”, avui us explicarem el Salpàs.

SALPÀS

Els primers dies de setmana santa, el mossèn i els escolans omplien una galleda d’aigua beneïda i una altra de sal i recorrien a peu totes les cases. En arribar-hi, el mossèn sucava amb aigua un pal de fusta amb un tros de drap embolicat en un dels extrems i traçava una creu a la façana, si era possible, al costat dret de la porta d’entrada. Tot seguit, els escolans agafaven una cullerada de sal i la tiraven amb força allà on el mossèn havia fet la creu fins a quedar dibuixada una creu de sal.

Això es feia per llevar els mals esperits de les llars i evitar que n’hi entressin d’altres. Una part de la sal es rascava, es posava en un plat i els ocupants de la casa la llançaven al pou o la cisterna d’on la família es proveïa d’aigua per al seu consum i el de les bèsties. Tot plegat, amb la creença que així es purificaria l’aigua. Fins fa pocs anys, encara es podien observar façanes amb el relleu d’una creu al costat del portal, ja que, a cop d’anys i anys, la sal havia corroït la paret.

Aquest ritual també es feia als barris i masies de la parròquia de Banyeres seguint un itinerari que s’iniciava, al matí, a les masies del Corral d’en Beina, Casa Roja, el Molinet, Mas Concert, Sabartès, el Puet, Cal Prats o Cal Frigo. Aquí, el seguici tornava enrere cap a Sabartès i anaven cap a les Masies, la Grita Vella, Mas Roig, Mas Jover i la Grita Nova. A la tarda es passava pel Papiol, Cal Cibino, Cal Trullet i la Roca. El segon dia, només es feia el poble.

En formar part de la parròquia de Santa Oliva, Saifores és l’únic barri que quedava exclòs de la visita del rector banyerenc.