Coneguem el nostre passat. Diumenge de Rams

Com us avançàvem ahir, cada dia a les 19 hores coneixerem algunes de les festes i tradicions del nostre poble. Sota el nom de “Coneguem el nostre passat”, avui us explicarem el Diumenge de Rams.
“Beneir la palma”
El Diumenge de Rams, l’església celebra l’entrada de Jesús a Jerusalem, on va ser rebut amb palmes, branques de llorer i d’olivera, amb la benedicció de rams i branques de llorer. En general, anys enrere, a Banyeres s’utilitzava el llorer que es cultivava a les masies. Les branques eren decorades pels pares o padrins de la mainada amb cintes i llaminadures. També es feia amb branques d’olivera, encara que era menys habitual, ja que es preferia el llorer perquè, un cop beneït, es podia utilitzar com a condiment o per fer begudes casolanes i tot quedava beneït i purificat. Les branques de llorer també es penjaven de la capçalera del llit per treure i evitar els mals. En cas de tempesta es penjava a les portes d’entrada a casa, als balcons o fins i tot al corral dels animals.
Actualment, els nens porten palmons i les nenes palmes teixides i treballades a mà que formen diferents pisos. Palmons i palmes que segons la tradició haurien de ser regalats pels mateixos padrins. Encara avui hi ha cases que pengen palmons i palmes als balcons, tot i que algú ho fa només per indicar que en aquella casa hi viu un infant.
Els avis recorden que a l’entrada de l’església els palmons feien força goig perquè anaven guarnits amb caramels i llaminadures, però, un cop acabada la missa, perdien tot el color perquè els menuts no podien resistir la temptació de menjar-se les llaminadures.
La gent del poble solia portar el llorer de l’Hostal, que es troba a prop de la Roca. La mainada i els joves anaven a la Masia a collir-lo. El demanaven al propietari, que no hi posava cap impediment, ja que només els feia una petició: els demanava que resessin un parenostre per a la persona que havia plantat l’arbre. Així es feia, i el llorer cada any anava mantenint-se.